Szabályzat

Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny szabályzata

I. NEVEZÉSI FELTÉTELEK

1. A Borversenyt rendezi: A Magyar Bor Akadémia, a Soós István Borászati Szakképző Iskola és a Magyar Zászlósborok Rendje együttműködésével, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. lebonyolításában.

2. A versenyen részt vehetnek a Magyarország határain kívüli Kárpát medencei bortermelők mindazon borai és különleges borai, melyek a származási ország előírásainak megfelelnek. A beérkezett minták bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat alapján történik.

3. Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.

4. A verseny résztvevői 3 mintát juttatnak el a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben 0,5 - 0,7 - 0,75 vagy 1 literes palackban. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet, mely alatt a termék forgalmazásra kerül, évjáratot, a termelő nevét illetve a bor fajtáját vagy fajta összetételét illetve ha van akkor a márkanevét.

(Minta leadási helyszínek)

5. A bírálatra benyújtandó borminták az alábbi adatok mintánkénti megjelölésével kell szerepeljenek a nevezési listán:

  • a résztvevő neve és címe, telefonos és e-mailes elérhetősége
  • a bor elnevezése (származási helye, fajta, márkanév)
  • évjárat
  • termőhely
  • százalékos fajta összetétel
  • szín "fehér, rosé, vörös" megjelölésével
  • cukortartalom "száraz, félszáraz, félédes, édes" megjelöléssel
  • típus "csendes, habzó" megjelöléssel
  • alternatív borkészítési technológia jelzésével

II. A BORVERSENY LEBONYOLÍTÁSA ÉS A BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE

6. A minták beérkezésekor a verseny szervezője nemzeti szakértőkből álló bizottságot nevez ki, melynek az a feladata, hogy megvizsgálja a beérkezett mintákat és megállapítsa, hogy a palackokon szereplő adatok megegyeznek-e a nevezési lapon megadottakkal. Kijavítják az esetleges hibákat és kizárják azokat a mintákat, melyek nem felelnek meg a jelen Szabályzatban előírtaknak. Ezt követően a bizottság a Szabályzatban előírtak szerint elvégzi az osztályba sorolást a nevezési lapon feltűntetett jellemzők alapján, ill. amennyiben szükséges saját maga állapítja meg ezen jellemzőket.

7. A borverseny lebonyolítását, a szabályzat betartását a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll, az alábbiak szerint:

  • az Elnök,
  • egy borász szakértő, tanácsadó
  • egy jogi szakértő

8. A borok értékelése nemzetközi bírálóbizottságok által történik. Minden egyes bizottság öt-hét elismert kóstolási szakértőből áll. A bírálóbizottságok száma a versenyen résztvevő borfajták mennyiségétől függ. A bírálóbizottságok összeállítása a szervező által történik.

9. Minden egyes bizottság munkáját Bizottsági elnök felügyeli.

10. A Bizottsági Elnök feladatai a következők:

  • a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi a kóstolás előkészületeit, a kóstolási minták helyes sorrendjét,
  • ellenőrzi a minták felbontását, hőmérsékletüket, nevezés szerinti azonosságukat és a bizottság tagjai előtti anonimitásukat, valamint figyel a kiszolgálás megfelelő színvonalára,
  • ellenőrzi a technikai titkárság munkáját: tájékoztatja a titkárság tagjait a kóstolásra érkező mintákról, ellenőrzi a technikai titkárság által elvégzett pontszám kiszámításokat stb.,
  • figyelemmel kíséri a minták bemutatását, kijavítja a helyes sorrenden tévesen bekövetkezett változásokat és kiveszi azon mintákat, melyek nem felelnek meg a szabályzati feltételeknek,
  • amennyiben szükségesnek ítéli, elrendeli a minta visszakóstolását, olyan esetekben, amikor:
  • a bizottság tagjainak többsége ezt megkívánja,
  • a tagok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak,
  • a normálistól eltérő ízről érkezik jelentés, vagy borhiba gyanúja merül fel,
  • kivételes esetekben, amikor a bor értékelése a helytelen besorolás miatt nem megfelelően történt.

11. A kóstolás teljes időtartamában meg kell tartani a borok anonimitását:

  • minden egyes bizottság elkülönítetten dolgozik, csendben, olyan fényforrás mellett, amely nem változtatja meg a bor színét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint 18-22 oC hőmérsékletet kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan csendet kell tartani,
  • a palackok felnyitása és a borok kitöltése a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,
  • a bizottság minden egyes tagjának sorszáma és neve megtalálható a bírálathoz használt eszközön,
  • a kóstolópoharak az OIV által megengedett típusúak lehetnek,
  • a bizottságok reggel 8.00-tól 14.00-ig dolgoznak. Kóstolási ülésenként száraz bor esetében maximum 45 minta, egyéb bor esetében maximum 30 minta kerül bírálatra. A bizottság tagjainak a bírálat alatt kenyér és víz áll rendelkezésükre. A bizottság ülése alatt legalább egy szünet kerül beiktatásra, amikor egyéb ételek és italok is felszolgálhatók.,

A borminták egységes sorozatonként, az alábbi sorba rendezés figyelembe vételével kerülnek bírálatra:

  • szín szerint: fehér, rosé, vörös
  • cukortartalom szerint: a száraz borokkal kell kezdeni
  • évjárat szerint: az újborokkal kezdődik a sor
  • illat szerint: a semleges illatú borokkal kell kezdeni.

A borok az alábbi hőmérsékleten kerülnek bírálatra:

  • fehér borok, rosé borok: 10-12 oC,
  • vörös borok: 15-18 oC,
  • szénsavas borok: 7-9 oC,
  • likőr borok: 8-10 oC,

- az egyes sorozatok kóstolása elején a bizottságok 1 próbabírálatot tartanak, mely alatt megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki,
- a bizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak,
- minden egyes minta bemutatása előtt a bizottság tagjai megkapják a bírálólapot, amely tartalmazza a kóstolandó minta technikai adatait,
- a technikai személyzet adott esetben bírálati szoftver segítségével begyűjti a bírálatkor megadott adatokat, ellenőrzi helyes kitöltésüket.
- a bizottság tagjai nem rendelkezhetnek másolattal a bírálólapokból,
- a bizottság tagjai nem szerezhetnek tudomást az adott napon az egyes boroknak ítélt pontszámokról és díjakról a kóstolás lezárulása előtt.

III. BÍRÁLATI LAP

12. A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Des Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és U.I.Œ, valamint az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik.

13. Amennyiben egy vagy több bizottsági tag nem találja a mintát megfelelőnek, kezdeményezheti(k) annak kizárását. Amennyiben szükséges, a bizottsági tagok többségi véleménye alapján a minta kizárható, a termelő pedig írásbeli indoklást kap.

14. A kóstolók által adott pontokat a technikai titkárság, adott esetbe bírálati szoftver segítségével összesíti, majd számolt átlag adja a bor végleges pontszámát.

IV. A DÍJAK ODAÍTÉLÉSE

15. A Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny Kitüntető Oklevéllel elismert borok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:

  • 1. Nagy Aranyérem
  • 2. Aranyérem
  • 3. Ezüstérem

16. A rendező fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze és beazonosítsa a kereskedelmi forgalomban kapható bor minőségét a versenyen szereplő azonos boréval.

A WineCompass mindent tud, amit egy borbíráló alkalmazásnak a 21. században tudnia kell. Használatához nem kell más, csak stabil internet kapcsolat, és számtalan paraméterében rugalmasan testre szabható.

A versenyről

A már szép hagyománnyá érett rendezvény, a határon túli magyar bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódik. A korábbi évekhez képest néhány változtatással és újítással, de a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny.